A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Волицький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області

Правила поведінки здобувачів освіти

Дата: 13.10.2023 12:55
Кількість переглядів: 34

Загальні положення

Згідно з ст.53 закону України Про освіту здобувачі освіти зобов’язані:

- виконувати вимоги освітньої програми (індивідуального навчального плану за його наявності), дотримуючись принципу академічної доброчесності, та досягти результатів навчання, передбачених стандартом освіти для відповідного рівня освіти;

- поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм;

- відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля;

- дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, а також умов договору про надання освітніх послуг (за його наявності);

- повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком яких вони були особисто або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб.

Здобувачі освіти мають також інші права та обов’язки, передбачені законодавством та установчими документами закладу освіти.

Залучення здобувачів освіти під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України.

Загальні правила поведінки здобувачів освіти

1. Дисципліна і порядок у закладі освіти підтримуються на основі поваги людської гідності учнів, педагогів та інших працівників школи.

2. Застосування методів психологічного й фізичного насильства по відношенню до оточуючих не допускається.

3. Права й обов’язки учнів школи визначаються Статутом навчального закладу, іншими передбаченими Статутом локальними актами.

4. Здобувачі освіти повинні виконувати Статут закладу освіти, сумлінно вчитися, дбайливо ставитися до майна, поважати честь і гідність інших учнів та працівників школи й дотримуватись внутрішнього розпорядку:

- Приходити до школи за 10 – 15 хвилин до початку занять, чистим і охайним. При вході у школу дотримуватись правил ввічливості, зняти верхній одяг і прямувати до місця проведення уроку.

- Заборонено запізнюватися на уроки без поважних причин.

- У випадку вимушеного запізнення на урок постукати у двері кабінету, зайти, привітатися з вчителем, вибачитися за спізнення і попросити дозволу сісти на місце.

- Забороняється виходити з класу без дозволу вчителя. Якщо під час занять учню необхідно вийти з класу, то він повинен підняти руку і попросити дозволу.

- Дотримуватися розкладу занять (уроків, факультативів), не запізнюватися й не пропускати заняття без поважних причин.

- Дотримуватись чистоти в школі й шкільному дворі.

- Берегти шкільну будівлю, обладнання, майно.

- Дбайливо ставитися до результатів праці інших людей і надавати посильну допомогу в прибиранні шкільних приміщень під час чергування по школі.

- Підтримувати порядок і чистоту в приміщеннях школи: їдальні, туалеті тощо.

- Брати участь у колективних творчих заходах класу й школи.

- Приходити до закладу совіти завчасно до початку занять, чистими й охайними, знімати верхній одяг, займати своє робоче місце й готуватись до уроку за розкладом.

5. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- запрошувати в школу під час навчального процесу сторонніх осіб для вирішення

особистих питань;

- палити у приміщеннях і на території навчального закладу;

- приносити на територію школи з будь-якою метою й використовувати в будь-який спосіб зброю, вибухові, вогненебезпечні речовини, алкогольні напої, наркотичні речовини, інші токсичні засоби й отрути;

- перебувати у класних приміщеннях у верхньому одязі.

- псувати державне, громадське та особисте майно.

6. Не можна без дозволу педагогів або медичної сестри залишати територію школи в урочний час.

7. У разі пропуску занять до трьох днів учень повинен пред’явити класному керівнику довідку або записку від батьків ( осіб, які їх замінюють) про причини відсутності на заняттях. У разі пропуску занять більше трьох днів учень зобов’язаний надати довідку з медичної установи.

8. Учень школи повинен проявляти повагу до старших, піклуватися про молодших. Школярі поступаються дорогою дорослим, старші – молодшим, хлопчики – дівчаткам.

9. Поза школою учні поводяться скрізь і всюди так, щоб не осоромити свою честь і гідність.

10. Здобувачі освіти бережуть майно, акуратно ставляться як до свого, так і до чужого майна, дотримуються чистоти й порядку на території школи. У разі заподіяння здобувачем освіти умисного пошкодження майна школи, його батьки ( особи, які їх замінюють) відшкодовують нанесену шкоду.

11. Учень має бути ввічливим у спілкуванні з учителями, працівниками школи, батьками інших учнів, з іншими здобувачами освіти.

12. Учням, які знайшли втрачені або забуті ( на їхню думку) речі, пропонується передати знайдене черговому адміністратору, який у свою чергу розміщує оголошення про загублені речі.

13. До учнів, які привласнили чужі особисті речі, будуть застосовані дисциплінарні стягнення. Фізична конфронтація, залякування й знущання є неприпустимими формами поведінки. Заклад освіти категорично засуджує подібні спроби приниження, підпорядкування або маніпулювання людьми.

14. Фізична конфронтація, залякування і знущання у стосунках з іншими учнями є неприпустимими формами поведінки.

15. Здобувачі освіти можуть користуватися мобільним телефоном лише під час перерв. На уроках телефон повинен бути переведений в безшумний режим та знаходитися в портфелі учня.

16. Учні зобов’язані знати і дотримуватися правил техніки безпеки як під час уроків, так і після їх закінчення.

17. Учень має право в коректній формі обстоювати свій погляд і свої переконання при обговоренні різних суперечливих і неоднозначних питань.

18. Під час перерви учні можуть вільно переміщатися по школі, окрім тих місць, де їм заборонено знаходитися в цілях безпеки життєдіяльності.

19. Категорично заборонено самовільно розкривати вікна, сидіти на підвіконнях чи виглядати у відкриті вікна.

20. Після закінчення занять учень повинен одягнути верхній одяг і покинути приміщення школи, дотримуючись правил безпечної поведінки. Учні не мають права знаходитися в приміщенні школи після закінчення освітнього процесу без дозволу працівників школи.

21. Єдині вимоги для здобувачів освіти обов’язкові для всіх учнів школи. У разі невиконання і порушення цих вимог, учні чи їх батьки притягуються до відповідальності у відповідності із законодавством.

22. Усі рішення адміністрації школи, педагогічної ради й органів самоврядування є обов’язковими для виконання кожним здобувачем освіти.

Поведінка учнів у їдальні

1. Під час приймання їжі учням слід дотримуватися правил етикету.

2. Учні повинні шанобливо ставитися до працівників їдальні.

3. Не слід розмовляти.

4. Учні мають прибрати за собою посуд після приймання їжі, поставити на місце стільці.

5. Учні повинні дбайливо ставитись до майна шкільної їдальні.

Правила поведінки учнів підчас екскурсії

1. Під час слідування до місця перебування та назад дотримуватись правил дорожнього руху, не виходити на проїжджу частину.

2. Без дозволу керівника групи (супроводжуючого) не залишати місця перебування.

3. В разі поганого самопочуття негайно повідомити керівника групи.

4. Дотримуватись правил поведінки в громадському транспорті та виконувати розпорядження керівника групи.

5. Не торкатись незнайомих предметів.

У випадку порушень Правил до учнів можуть бути вжиті такі стягнення:

- усне зауваження;

- запис зауваження в щоденник;

- виклик учня самого або з батьками на засідання Ради профілактики правопорушень;

- відшкодування завданої учнем шкоди його батьками.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень